Warmtenetten in publieke handen

Vrijdag 21 oktober heeft minister Jetten een Kamerbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. Deze brief stelt dat de Nederlandse warmtenetten (voor tenminste 51%) in eigendom van de overheid moeten komen. De brief van minister Jetten maakt duidelijk dat het zijn keuze is dat warmtenetten publiek eigendom moeten worden. Een besluit dat de ontwikkeling van warmtenetten afremt.

Recent onderzoek van PWC in opdracht van minister Jetten bevestigt dat verplicht publiek eigendom van warmtenetten de warmtetransitie juist zal vertragen.  Warmtebedrijf Ede is van mening dat het onderbrengen van de hele warmteketen bij één partij de energietransitie inderdaad zal vertragen.  In de brief schrijft de minister zelf ook dat “Het belangrijk is om op te merken dat de keuze voor infrastructuur in publieke handen mogelijk vertraging zal opleveren in het behalen van de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving voor 2030.”

Daarnaast is het onze verwachting dat dit besluit warmte voor afnemers bovendien duurder zal maken. Vanwege de vertraging en het feit dat het ondernemersrisico op dit moment veelal bij bedrijven ligt, maar kosten kunnen  in de nieuwe situatie bij de belastingbetaler komen te liggen. Het is daarnaast de vraag of gemeentes over de benodigde capaciteit, kennis en innovatiekracht beschikken. Naast de kosten lijken ook de consumententarieven hierdoor niet te gaan dalen; uit recent onderzoek van Berenschot blijkt dat warmtebedrijven in overheidshanden in de praktijk gemiddeld geen lagere warmtetarieven hanteren dan warmtenetten in commerciële handen.

Omdat het op dit moment nog niet duidelijk is wat er door de Tweede, en daarna de Eerste kamer, precies besloten zal worden, houden we een slag om de arm. Voor bestaande warmtenetten (zoals o.a. Ede) lijkt er een ingroeiperiode te komen. Zodra er meer bekend is, zullen wij u hier via onze website over informeren.

Wat ons betreft is er geen tijd te verliezen en moet de warmtetransitie worden versneld. Met alle partijen samen en naast elkaar. Daar zetten we ons dagelijks voor in en dat zullen we ook blijven doen. We blijven in gesprek met lokale en provinciale overheden over onze activiteiten en werken samen waar het kan. We zijn ervan overtuigd dat de klimaatopdracht alleen kan lukken als we elkaar zoeken, vinden en versterken, om samen écht werk te kunnen maken van de energietransitie!

Lees ook onze blog hierover op EnergievoorElkaar.nu